6 vanliga nybörjarmisstag i gymmet

Vi har alla gjort nybörjarmisstag i gymmet när vi börjar träna. Ofta så lär vi oss av våra fel och misstag igenom åren, men ibland så gör vi inte det och undrar varför vi inte får önskat resultat. Här är 6 vanliga nybörjarmisstag man gör när man skall börja träna i gymmet och som garanterat påverkar dina resultat negativt. Jag vet det av egen erfarenhet både gällande mig själv och av att ha coachat andra.

6 nybörjarmisstag i gymmet

#1. Brist på kontinuitet

Är du en periodare? Förvänta dig då inte några bra resultat. Att komma i form och börja gymma krävs 100% engagemang och hårt jobb. Både vad gäller kosten och träningen. Allt för många hoppar av och testar ett nytt program eller så ger man upp innan man ens börjat.
Se till att du ger dig själv en ärlig chans och bestäm en tidsperiod där du har styrketräning och kost som din första prioritet.

#2. Du äter inte enligt dina mål

En vanlig orsak till att man inte får riktiga resultat i gymmet är att man äter för dåligt. Du måste äta bra mat, i rätt mängd och fördelning. Maten är det som ger dig byggstenarna till att återhämta dig, bygga muskler och även prestera på både i yrkeslivet och på träningarna. Se till att du har en kostplan av något slag.

#3. Du tränar inte tillräckligt hårt

Ett vanligt scenario är att många slutar när det börjar bli jobbigt. Din inställning och mentala tuffhet till träning påverkar dina resultat i hög grad.
Se till att du börjar fokusera på träningen ca. 30 min innan passet. Tänk på dina mål och varför du gör det här. Detta kommer öka din motivation och göra att du tränar hårdare.
Om du har svårt med inställningen? Ta hjälp av en vän som du vet att du kan lita på. Eller en tränare som kan hjälpa dig att höja ribban i din träning.

#4. Du vilar inte tillräckligt

Det är inte när du tränar som du blir starkare och bygger muskler, utan när du vilar och äter. Om du känner att du tränar hårt och äter tillräckligt men alltid känner dig utmattad? Se till att du vilar tillräckligt genom att sova minst 7-9 timmar. Under natten utsöndrar du hormoner som testosteron och tillväxthormoner som bygger upp kroppen igen.
Om du tränar hårt under längre tid är ett alternativt att ta en avlastningsvecka där träningsvolymen halveras eller pausar helt 2-5 dagar.

#5 Man tränar en muskelgrupp per dag

Bröst på måndag, ben på onsdag och rygg på torsdagar. Att träna en muskelgrupp per dag är ett vanlig upplägg för många professionella bodybuilders. Men som nybörjare kastar du bort din tid på detta sätt. Nybörjare kan hantera en högre träningsfrekvens på grund av att styrketräningen är ny stimuli för kroppen samtidigt som musklerna inte behöver så hög träningsvolym.
Genom att strukturera din träningsvecka i rörelsemönster som pressar and drag så kan du dubbla träningsfrekvensen per muskelgrupp. Ex. på ett upplägg på 4 dagar per vecka där musklerna får arbeta två ggr:
Dag 1: Pressar & drag (mest vertikalt)
Dag 2: Ben lårdominant
Dag 3: Vila
Dag 4: Pressar & drag (mest horisontellt)
Dag 5: Ben höftdominant
Dag 6: Vila
Dag 6: Vila

6. Man har ingen progression i sin träning.

Att lyfta samma vikt, med samma set / rep vecka ut och vecka in kommer göra det svårt att få resultat i längden. Progression kan implementeras på ett antal olika sätt, såsom ökad eller minskad belastning, öka eller minska antal reps, öka eller minska antal set, öka eller minska vilotiden, ändra hastigheten du utför övningen.
Beroende på vilken anpassning du är ute efter så dikterar det vad du väljer att ändra i ditt träningsprogram.

  • Om du är ute efter att bli starkare så kanske du vill öka belastningen varje vecka.
  • Om du försöker bygga muskler så kanske du vill öka antalet övningar eller reps för varje muskel.
  • Om du vill förbättra din arbetsförmåga i en viss övning så kan du minska vilotiden.

Var noga med att inte göra alla ändringar på en och samma gång!
Detta var listan över vanliga nybörjarmisstag i gymmet. Det finns självklart många fler men man kommer långt genom att fokusera på punkterna ovan.
Kostnadsfri e-bok när du väljer att prenumerera på vårt nyhetsbrev: http://apexea.se/gratis-guide
Följ oss på Instagram: http://instagram.se/apexea.training
Följ oss på Facebook: https://www.facebook.com/apexea.se

Lämna ett svar

E-postadressen publiceras inte. Obligatoriska fält är märkta *