juni 22, 2015

Måltidsfrekvens & Planering för Viktnedgång

Om du är inne på att göra en kroppsförvandling krävs det att man tillämpar vissa grunder för att uppnå bra resultat. Det behöver inte bli så avancerat som du tror. Att behärska grunderna kommer man långt på. Om man drar paralleller med idrott. De som tillhör de bättre i sin idrott är inte dem som gör de mest avancerade sakerna, utan de behärskar grunderna bättre än majoriteten av utövarna. Och med det sagt, att behärska grunderna i kosthållning kommer hjälpa dig att hålla formen året runt.

I detta inlägg tänker jag behandla en av grundstenarna inom kosthållning för viktnedgång

Efter att man vet ”vad man ska äta” och ”hur mycket”, är det dags att prata om nästa steg.

Måltidsfrekvens & Planering!

En vanlig fråga jag får från klinter är, hur ofta ska jag äta?

Det är här jag tycker många tränare gör fel. Man läst via någon blogg eller följt en och annan fitnessexpert att det är bäst att äta 6+ måltider om dagen för bästa resultat. Och sedan rekommenderar man detta vidare till klienten. Detta är inte att individanpassa kosten!!! Att få en upptagen man/kvinna att öka måltidsfrekvensen med 100% (om de bara äter 3 måltider från början) är inte speciellt troligt att de orkar eller kan göra det.

En bra coach ställer motfrågan, hur ofta äter du idag? Och, mår du bra av ditt nuvarande upplägg?

Svar: Jag äter 3 måltider och jag tappar ork och energin på eftermiddagen samt att jag är jättehungrig på kvällen och överäter (detta är ett mycket vanligt scenario). Då blir min nästa fråga, skulle det vara ok att lägga till en 4:e måltid efter lunchen? Vad åt du till lunch förresten?

Låt säga att det var pasta med köttfärssås.

Vad många inte vet är att de oftast har låg kolhydratstolerans. Detta gör att man blir trött och känner sig uppblåst efter ett högt intag av kolhydrater. Min nästa fråga blir, kan vi ändra lunchen till en måltid bestående av protein, fett och grönsaker? Jag vill testa och se om din energi blir annorlunda under eftermiddagen. Ok?

Nu fick du en inblick i ungefär hur jag arbetar när jag försöker förändra kosten hos klienter. Varje förändring jag gör vill jag att klinter accepterar och känner att den är möjlig att göra. Min erfarenhet säger att om klientens motivation är lägre än 9 (på en motivationsskala 1-10) så kommer han/hon aldrig göra det.

Oavsett vem du är som läser det här. Se till att varje förändring du gör är accepterat och känns realistiskt. Ställ dig dessa frågor jag själv använder mig av för att coacha dig själv till bättre kosthållning.

Fördelen med öka måltidsfrekvens är att man undviker cravings och man undviker ta dumma beslut. Sedan är din förbränning och energinivå jämnare sett över hela dagen.

Se till att du tillämpar de 10 punkterna nedan om du har som mål att förändra eller upprätthålla en bättre kroppsform.

  • Tillaga proteinkälla för 1-2 dagar framåt
  • Ha din matlådor färdig för nästkommande dag
  • Ät 4-6 måltider per dag
  • Låt det inte gå mer än 2-4 timmar mellan måltider
  • Ät alltid frukost!
  • Inkludera proteinkälla till varje måltid
  • Kombinera proteinkälla med antingen kolhydrater eller fett i den mån det går
  • Ät grönsaker ovan jord så ofta du kan
  • För en matdagbok över vad du äter. Då slipper du gissa på vad du har ätit rätt och fel
  • Undvik skräpmat som innehåller socker men även halvfabrikat som färdiga korvar, köttbullar, bars, muffins etc.

Må väl!
Nicolas Fiori

P.S. Glöm inte att prenumerera på mitt kostnadsfria nyhetsbrev. Du får även e-boken Kickstarta din fettförbränning gratis.