Så läser du matetiketter utan att bli lurad

matetiketter

Att läsa av matetiketter är inte alltid så lätt. Vi konsumenter tänker mer än någonsin på att välja hälsosamma varor, vilket gör att många tillverkare använder sig utav vilseledande tricks till att få dig att handla deras vara.

Många företag gör även detta på livsmedlet som fortfarande är ohälsosamt. Ett exempel på det kan vara chips där det  t.ex. står på en påse att det innehåller 30% mindre fett, och att man använder solrosolja. Det må innehålla mindre fett, men det är fortfarande skräp och har ett skyhögt kaloriinnehåll.

Reglerna för märkning av förpackningar är komplexa, vilket kan göra det svårt för oss som konsumenter att förstå dem.

Detta inlägg förklarar hur du kan läsa av matetiketter och börja skilja på skräpmat och hälsosamma livsmedel.

Lita inte på vad som står på framsidan av förpackningen

Ett av dom bästa tipsen jag har är att ignorera vad som står på framsidan av förpackningen.

Många använder frontetiketten till att göra olika hälsopåstående i ett försök att locka dig till att köpa deras produkter. Tillverkare vill få dig att tro att deras produkt är bättre än andra liknande alternativ.

Detta har faktiskt studerats och forskats inom. Genom att skriva hälsopåståenden på framsidan så påverkar man människors matval. Det får människor att tro att en produkt är bättre även om den är exakt samma som alla andra utan hälsopåståenden.

Många tillverkare är oftast oärliga på det sättet de använder dessa etiketter. De kan använda hälsopåståenden som är både vilseledande och i vissa fall helt felaktiga.

Exempel på detta är förpackningar där det står “fullkorn”. Trots etiketten kan många av dessa produkter fortfarande vara skräpmat med massa tillsatt socker.

Detta gör det svårare för konsumenter att göra hälsosamma val, eftersom man litar på vad som står på framsidan och sedan struntar i att läsa på baksidans innehållsförteckning.

Läs listan med Ingredienser

I produktens ingredienslista så listas produkterna från högst till lägst innehåll. Det betyder att det som står först på ingredienslistan är det som produkter innehåller mest utav. Sedan går det i fallande ordning.

En bra regel är att läsa av dom första 3 ingredienserna, eftersom detta är vad du får i dig mest utav.

Om de första ingredienserna innehåller någon form av socker eller hydrogenerade oljor, då kan du vara säker på att produkten är ohälsosam.

Välj istället produkter som innehåller naturliga livsmedel med så få ingredienser som möjligt.

En annan bra tumregel är om listan är längre än 2-3 ingredienser, då kan du anta att produkten är skräp eller mycket bearbetad.

Se upp för portionsstorlekar

På fram eller baksidan av förpackningarna kan det ibland stå vad en portion motsvarar i kalorier. Tänk på att dessa portionsstorlekar kan vara relativt små, vilket får det att verka som att kaloriinnehållet är lägre än vad det är.

T.ex. kan en portion vara en tredjedels chokladkaka, 30g chips, eller en halv burk av någon dricka.

På detta sätt kan många tillverkare få konsumenter tro att livsmedlet innehåller färre kalorier än det egentligen gör. Dom har inte fel rent matematiskt, men strategin gör att många konsumenter förväxlar det totala kaloriinnehållet med en portionsstorlek.

Om du vill veta hur mycket du har ätit, kolla på förpackningen hur många gram det innehåller totalt. Läs sedan hur många kalorier produkten innehåller per 100g.

Använd sedan grundläggande matematik. Nedan har du två olika scenarion.

Om hela produkten väger 60g och innehåller 500 kcal per 100 gram. Det ger 0.6 x 500, lika med 300 kcal för din produkt.

Om produkten vägen 150g och innehåller 500 kcal per 100 gram. Det ger 1.5 x 500, lika med 750 kcal.

Dom mest vilseledande etikettmärkningarna – och vad dem betyder

Du vet nu att hälsopåståenden på förpackningar är utformade för att fånga din uppmärksamhet och övertyga dig om att produkten är hälsosam.

Här är några av de vanligaste märkningarna, och vad de egentligen betyder:

Light: Dessa produkter tillverkas för att minska på antingen kalorier eller fett. Var dock uppmärksam på att många livsmedel har istället massa tillsatt socker.

Fullkorn: Detta kan låta väldigt nyttigt, men fullkorn betyder inte nödvändigtvis att ett livsmedel är hälsosamt. Ett exempel på det är flera olika typer av frukostflingor och musli.

Naturlig: Detta betyder inte nödvändigtvis att produkten liknar något naturligt. Det betyder helt enkelt att tillverkaren vid någon tidpunkt använt ett naturligt livsmedel att arbeta med.

Ekologiskt: Denna märkning säger ingenting om produkten är hälsosam eller inte. T.ex. är ekologiskt socker fortfarande socker.

Utan tillsatt socker: Vissa produkter innehåller redan mycket socker, t.ex. fruktjuicer. Och att dem sedan inte har fyllt på med mer socker betyder inte per automatik att det är hälsosamt.

Fettsnål: Detta betyder allt som oftast att fettet har minskat till förmån för socker. Var försiktig och läs på baksidan att det inte är några extra tillsatser.

Tillverkad med fullkorn: Det finns förmodligen väldigt lite helkorn i produkten. Kolla ingredienslistan och se var hela kornet är placerat. Om det inte finns i de första 3 ingredienserna, är mängden försumbar.

Berikad ”med”: Detta innebär att vissa näringsämnen har lagts till i produkten. Till exempel tillsätts vitamin D ofta till mjölk.

Glutenfri: Glutenfri betyder inte per automatik att det är hälsosamt. Det betyder helt enkelt att produkten inte innehåller vete, råg eller korn. Många livsmedel är glutenfria, men kan fortfarande innehålla höga mängder fetter och socker.

Naturlig Fruktsmak: Många bearbetade livsmedel har ett namn som refererar till en naturlig smak, såsom jordgubbs yoghurt. I flera fall finns ingen frukt i produkten, bara kemikalier som är utformade för att smaka som frukt. Och även om det nu skulle vara naturlig frukt tillsatt så blir oftast sockermängden väldigt hög.

Med allt detta sagt, det finns mängder med både hälsosam och ohälsosam mat som är ekologiskt, fullkorn, naturlig etc. Men att endast ha märkning av detta garanterar inte att det är av bra kvalité.

Olika namn för socker

Socker kan ha flera namn, varav många du kanske inte känner igen.

Livsmedelsproducenter använder detta till sin fördel. De lägger avsiktligt till många olika sorters socker till sina produkter så att de kan dölja det faktiska sockerinnehållet.

Genom att göra det så kan de lista en “hälsosammare” ingrediens överst och nämna socker längre ner. Så även om en produkt är laddat med socker, så står den inte nödvändigtvis som en av de tre bästa ingredienserna.

För att undvika att man oavsiktligt äter för mycket socker kan det vara klokt att titta efter följande namn i innehållsförteckningen:

Tillsatt socker kan anges i en innehållsförteckning som; majssocker/sirap, dextros, fruktos, glukos, HFGS (high-fructose glucose syrup), honung, lönnsirap, agavesirap, invertsocker, isoglukos, levulos, fruktos, maltos, melass, sirap, sackaraos (socker), råsocker, koncentrerad fruktjuice m.m..

Det finns många fler namn på socker, men detta var några av dom vanligaste.

Om du ser något av dessa på top 3 platserna på ingredienslistan, så kan du vara säker på att produkten har mycket tillsatt socker.

Tips: Välj alltid livsmedel i sin naturliga form

Något som kan kännas självklart vid det här laget om du har läst alla mina andra inlägg. Det bästa sättet att undvika bli lurad eller vilseledd är att undvika processade livsmedel.

Men om du ändå skall köpa det så behöver du kunna reda ut och skilja på det som är rent skräp och det som är av bra kvalité.

Kom ihåg att naturliga livsmedel sällan har en ingredienslista. Själva livsmedlet är ingrediensen.

Följ mig på Instagram för dagliga tips: http://instagram.com/nicolasfiori

Rekommenderad läsning ===> Gå ner i vikt: Enkla steg med Vetenskaplig Grund

Lämna ett svar

E-postadressen publiceras inte. Obligatoriska fält är märkta *