Ont i nacke & axlar? (Video)

Har du ont i nacke & axlar? De senaste siffrorna från Folkhälsomyndigheten visar att ungefär 47 procent av Sveriges befolkning har upplevt värk i nacke och axlar under de senaste åren. Kvinnor tenderar till att ha större problem än män där ca. 55 procent upplever besvär medan män ligger på ca. 38 procent.
Två tredjedelar av befolkningen får någon gång problem med sin nacke där de allra flesta har ospecifika nackbesvär. (besvär som inte diagnosticerats)
Den största ökningen sker i åldrarna 16 till 29 år. 2015 svarade 32 procent inom kategorin att de hade nackbesvär medan motsvarande siffra 2016 var 41 procent.
I dagsläget finns det inget som tyder på att trenden kommer att förändras. Nackbesvären kommer nog att öka i vårt moderna liv, eftersom allt fler blir mer inaktiva och stillasittande.
I den senaste Global Burden of Disease– rapporten (2016) befäster rygg- och nackbesvär positionen i toppen som ett av de sammantaget mest funktionsnedsättande sjukdomstillstånden i Sverige och övriga världen. Den har dessutom ökat med 28.8% sedan 2005.
I denna video ger jag ett enkelt tips på hur du kan minska på spänningar i nacke och axlar. Allt du behöver är en tennisboll eller bandyboll. Se videon nedan.

Du kan även se videon via länken här => Har du ont i nacke och axlar?
För fler videos? Prenumerera på mitt nyhetsbrev här => Apexea
Följ oss även på instagram: @apexea.training
Källa:
Folkhälsomyndigheten (Folkhälsoenkäten 2016)
Global Burden of Disease– rapporten (2016)
http://www.healthdata.org/israel

Lämna ett svar

E-postadressen publiceras inte. Obligatoriska fält är märkta *