• Background Image

    Träning, Kost & Hälsa: Att tänka på när du börjar

    maj 30, 2016

maj 30, 2016

Träning, Kost & Hälsa: Att tänka på när du börjar

När det kommer till träning, kost och hälsa. Det perfekta tillfälle ”att påbörja” något nytt som att äta bättre, gå ner i vikt eller komma i form, existerar inte. Livet är dynamiskt. Den ena dagen är inte den andra lik. Vare sig känslomässigt, mentalt eller fysiskt.

Absolut kan du välja att vänta tills vissa saker har lugnat ner sig så att du får en lättare start. Men jag ska tala om för dig, det blir inte lättare än så här! Det du måste göra är att reda nu ta ett beslut om att förändras. Du måste dock inte ändra allt på en gång. Du kan börja med något mindre som att handla bättre mat, planera din matvecka eller boka ett spinningpass. Genom att ta ett sådant beslut tar du stora kliv mot bättre hälsa.

Allt du gör räknas, glöm inte det! Jag vet att vi människor är experter på att skjuta upp saker, speciellt när vi är rädda för att misslyckas.

Men att misslyckas är en del av resan. Man lär sig något nytt om sig själv och man forsätter sträva vidare mot sina mål. Hur många känner du som har försökt komma i form, men råkat på en motgång? Väldigt många om inte alla man känner. Problemet är att man ger upp för lätt, hälsa är en process som tar tid att lära sig. Det sker mycket justeringar på vägen tills man hittar sin balans i livet. Alltifrån val av övningar till träningsvolym, matplanering, sömn, förändring av vanor osv.

Ibland kan det handla om osäkerhet. Osäker på vart man ska börja. Vanliga frågor är t.ex. vilken typ av träning eller kost man ska följa. För en ordentlig kickstart rekommenderar jag att du laddar ner e-böckerna ”Kickstart Kvinna/Man” längst ner på sidan om du inte har gjort det.

Nedan går jag igenom 4 steg som är ett måste för att lyckas uppnå dina mål och få mer bestående resultat.

Steg #1 Starten

Bland det jobbigaste jag vet är att påbörja något nytt inom ett område man inte vet så mycket om. Om du vet att du är helt grön i området har du två alternativ.

Läs på själv – Läs böcker, bloggar (min sida :-)), ta kurser och sätt all ny kunskap i praktik. Exempel på ett gör det själv program finns här => http://maxadinfettforbranning.se
Anställ en expert – Hoppa över 1-2 års läsande och ta hjälp av en kunnig person som guidar dig i rätt riktning från start till mål. Detta alternativ kostar så klart mer men sparar dig tid. En tränare ska kunna hjälpa dig med att sätta en tidsplan som tar hänsyn till din livsstil samtidigt som målen ska vara realistiska och uppnåeliga.

Det finns absolut inget att skämmas för när man tar hjälp av någon annan. Jag har gjort det flera gånger. Idrottare har till exempel ett helt team av tränare och kostrådgivare för att kunna prestera.

Steg #2 Fokusera på det du behöver göra nu

När du har satt ditt mål och långsiktiga handlingsplan är det dags att bryta ner det till dagliga aktiviteter och veckomål. Problemet många har är att de stressar över sina resultat. Man vill vara i mål direkt och helst igår. Fokusera på dina dagliga uppgifter och registrera dem så att du har chansen att analysera vad som fungerar och inte.

Detta kan vara allt ifrån att planera din träning (4 pass på 45 min per vecka) till att öka din dagliga aktivitet (gå 2000 steg mer än vanligt). Dina kostmål kan vara att förbereda mat till nästa dag. Se till att du alltid har nyttigt mellanmål. Då vet du exakt vad du kommer äta varje dag.

Mål som dessa handlar egentligen bara om att bygga vanor och sedan repetera dem om och om igen, tills det blir ett naturligt beteende. Det kan kännas som små steg för vissa, men om du bygger 5-10 nya vanor blir det näst intill omöjligt att inte uppnå målvikten och bättre hälsa.

Steg #3 Gör det enkelt

När du tränar kan du välja att lyssna på musik som gör dig peppad, kolla en inspirerande träningsvideo på youtube, ha en träningskompis eller instruktör du tränar med. Att planera och ha en struktur över din träningsvecka gör det enklare att mäta sina resultat.

När det kommer till kosten, se till att du äter mat du gillar. Tvinga inte i dig mat du hatar. Det kommer inte vara hållbart i längden, även om det är nyttigt. Men försök hitta alternativ som känns och smakar lite bättre. Om du t.ex. hatar broccoli så kanske paprika eller minimorötter fungerar för dig?

Hitta hälsorestauranger och försök föreslå det till vänner när du ska äta ute och vara social.

Ska du fuska och äta lite sött och salt? Försök tillaga det själv. Annars köp färdigt men se till att det består av naturliga livsmedel och ingredienser. Med andra ord, försök minimera intaget av raffinerat socker och processade livsmedel.

Viktigast av allt, se till att du har köket fullproppat med ”bra” mat. Det är nästan omöjligt att äta hälsosamt och uppnå kroppsformen du önskar, om ditt kök är fullt med alkohol och skräpmat.

Steg #4 Håll dig motiverad, även dagar då allt är jobbigt

Låt någon annan hålla dig ansvarig – Detta kan vara en vän, coach eller familjemedlem. Studier visar att du uppnår dina mål lättare om du offentliggör dina mål och samtidigt har någon som håller dig ansvarig för dem.

Skriv träningsdagbok – Ett enkelt sätt att bli motiverad är att skriva ner träningarna så att du kan se dina framsteg. Vi människor älskar framgång. Så fort du märker att övningarna fungerar och att träningen ger effekt, ökar motivationen automatiskt och du får ny energi att fortsätta med din träning.

Träna det du tycker är roligast – Man kan tycka att det är en självklarhet. Men alldeles för många väljer att göra något de hatar när det kommer till träning. Nej, du måste inte springa eller stå på stepmaskinen i 60 min samtidigt som du hatar varje sekund. Oavsett dina mål, se till att du varierar effektiv träning med något du tycker är roligt.

Kom ihåg att kontinuitet är det enskilt viktigaste om du vill uppnå dina mål. Alldeles för många är så kallade periodare som börjar och slutar flera gånger om året. Om du faller ur efter en kaotisk helg, vilket är lätt hänt, se till att du är tillbaks på banan igen så fort som möjligt. Då kan du fortfarande få fina och bestående resultat.