fbpx
  • Background Image

    Artiklar

maj 21, 2023

Ketotillskott har ingen effekt på idrottsprestation

Ketotillskott

Ketoner är kemiska föreningar som bildas när kroppen bryter ner fett som energikälla istället för kolhydrater. De kan användas som alternativa bränslemolekyler i kroppen, särskilt i hjärnan och musklerna. Ketoner kan erhållas genom att antingen äta en extremt lågkolhydratdiet (ketogen kost) eller genom att konsumera ketokosttillskott.

Read More
maj 18, 2023

Styrketräning för prepubertala barn

Styrketräning för prepubertala barn

Ny systematisk litteraturöversikt visar att styrketräning är säkert, effektivt och hälsosamt för prepubertala barn.

Styrketräning för barn är ungefär som för vuxna: det är hälsosamt samtidigt som det är en av de säkraste formerna av fysisk aktivitet. Så gott som ingen av de vanliga fördomarna eller myterna har visat sig stämma. I en ny litteraturöversikt undersöker Pastor m. fl. (2023) effekten av styrketräning på prepubertala barn samt att de försöker finna rekommendationer för hur de ska tillämpas för optimal effekt och säkerhet.

Read More
maj 10, 2023

Bicepsaktivering av olika underarmsgrepp i bicepscurl

Bicepsaktivering

För att bygga muskler och rätt muskel ska växa krävs rätt övningar. Den här studien undersökte effekten av olika handgrepp på muskelaktiveringen i övningen bicepscurls.

Read More
maj 1, 2023

Större muskeltillväxt i vaderna av partiella reps vid utsträckt muskel

Större muskeltillväxt i vaderna

Ny studie visar att träning med partiell rörelseomfång (ROM) slår Full ROM-träning om målet är muskeltillväxt i vadmuskulaturen.

Read More
april 20, 2023

5 Evidensbaserade kosttillskott för bättre idrottsprestation

Evidensbaserade kosttillskott

En stark fysik, idrottsspecifika färdigheter, samt ett skräddarsytt tränings- och kostprogram, är avgörande för idrottares utveckling.

När idrottaren sedan når en träningsmognad- och nivå där marginella förbättringar avgör framgång, kan evidensbaserade kosttillskott ha en plats. 

Read More