fbpx
  • Background Image

    Artiklar

januari 27, 2023

Tung styrketräning förbättrar styrka & power hos unga fotbollsspelare

Tung styrketräning

Syftet med denna studie var att undersöka effekten av tung styrketräning med låg volym (HRT) kontra moderat intensitet och hög volym styrketräning (MRT) på styrka, power, snabbhet och träningsvärk (DOMS) hos unga manliga fotbollsspelare.

Read More
januari 2, 2023

Effekten av sömnbrist på välbefinnande, sRPE och träningsvolym

effekten av sömnbrist

Ny studie undersökte effekten av sömnbrist hos styrketränade kvinnor. 

Tio friska, styrketränade kvinnor i åldern 18-35 år genomgick nio nätter av begränsad sömn (5 h) och normal sömn ( ≥ 7 h). Deltagarna genomförde fyra träningspass per försök.

Read More
december 20, 2022

Unilateral vs bilateral träning på styrka, hopp & riktningsförändring

Unilateral vs. bilateral

En av utmaningarna som tränare och utövare är att välja rätt övningar för att maximera effekten av styrketräning. En vanlig kategorisering av övningar är unilaterala och bilaterala övningar. Unilaterala övningar innebär träning på t.ex. ett ben så som step-up, bulgariska splitböj, benspark på ett ben osv. Bilaterala övningar innebär träning på två ben som t.ex. knäböj, frontböj, marklyft osv. Ny studie undersökte vilken effekt övningarna har på maxstyrka, vertikalt hopp och snabbhet.

Read More
december 9, 2022

Progressiv överbelastning: Ska du öka i reps eller belastning?

Progressiv överbelastning: Ska du öka i reps eller belastning?

För att kunna bli mer vältränad (bli starkare, explosivare eller få bättre kondition) måste ett träningsprogram innehålla någon form av progression. Att öka stressen på musklerna eller kroppen så att den hela tiden förbättrar din styrka och hälsa kallas progressiv överbelastning

Read More
december 8, 2022

Fördelarna att träna med full kontra partiellt rörelseomfång (ROM)

full kontra partiellt rörelseomfång (ROM)

Att träna med olika rörelseomfång (ROM) vid styrketräning har blivit ett debaterat ämne. Medan vissa fynd tyder på bättre effekt av att träna med full-ROM (t.ex. när muskelhypertrofi önskas), argumenterar andra för användningen av partiell ROM i andra sammanhang (t.ex. vid skada, styrka i specifika ledvinklar eller muskeltillväxt i specifika delar av muskeln).

Read More